Hoe een proefschrift te plannen - door Mark Johnstone

Dus het is gebeurd. Je staat aan de poort van het postgraduaat. Eindeloze mogelijkheden dienen zich aan voor het onderwerp van je studie. En je staat op het punt een proefschrift te schrijven dat de manier waarop de mensheid de wereld waarneemt voor altijd zal veranderen....of ben je dat? Nou, ik ben bang dat het antwoord daarop zeer zeker NEE is.


Regel nummer één voor elke nieuwe afgestudeerde (of het nu een master- of doctoraatsstudent is) is: kijk naar de pagina, niet naar de hemel. Het klinkt misschien saai, maar ik beloof je dat het dat niet is - de pagina is net zo interessant. En het komende jaar of de komende drie jaar is je kans om meester (of dokter) te worden over het door jou gekozen onderwerp. Het wordt een geweldige rit - zolang je gepassioneerd bent over je onderwerp.


Dus regel nummer twee is - Kies een vraag die je echt drijft. Want je gaat die beantwoorden (of proberen te beantwoorden!) voor een zeer lange tijd.

En regel nummer drie - Plannen, plannen, plannen. Nogmaals, dit klinkt misschien als het advies van iemand met wie je niet wilt omgaan, maar als je het nu aanneemt, ben ik tegen het einde van je proefschrift zeker je beste vriend. Geloof me. Hier is hoe we beginnen.

Eerst heb je een lijst nodig van alle dingen die je wilt doen. En hier is het (zie je, ik zei toch dat we vrienden waren):

1. Kies je vraag met alle kleinere vragen die daarbij horen.
2. Doe een literatuurstudie. Dit betekent in feite dat je je moet verdiepen in je onderwerp zodat je de context kent, met name wat zijn de zwaartepunten van het huidige onderzoek op jouw gebied?
3. Herschrijf je vraag - ja, je literatuuronderzoek laat zien dat iemand anders je idee al heeft overgenomen - dus wat kun je doen om op hun werk voort te bouwen?
4. Werk je methodologie uit: hoe ga je het onderzoek aanpakken (in een bibliotheek zitten/vragenlijsten uitdelen op straat/ dingen opblazen in een lab/etc)?
5. Doe je onderzoek (je wist dat dit ging komen!)
6. Analyseer en interpreteer
7. Schrijf het allemaal op

Maar, ik moet eerlijk zijn, dit plan is lastiger dan het lijkt. Hoewel het er tot nu toe vrij lineair uitziet, als we uw proces gaan visualiseren, lijkt het minder op een stapel pannenkoeken en meer op een kom spaghetti. Al deze fasen op uw lijst gaan met elkaar samenhangen, terugkoppelen, beïnvloeden, omverwerpen en elkaar in het algemeen in de weg zitten. En dat is precies waarom u een goede planner moet zijn!

En elke succesvolle planner weet hoe hij het werk in hapklare brokken (of, in ons geval, in afzonderlijke strengen pasta) moet verdelen. Laten we zeggen dat je een basisidee hebt van je vraag en je interesses. Probeer nu of je een stuk of zes subkoppen kunt maken, waaronder een inleiding en een conclusie. Maak je niet druk als deze niet supernauwkeurig zijn - alles kan veranderen, dus het is te vroeg om je aan details op te hangen.

Neem vervolgens de tijd die je hebt toegewezen aan je postgraduaat en snijd er een zesde af. Dit is een back-up. Dingen duren altijd langer dan je denkt! Deel je resterende tijd door je aantal subkopjes. En, wonderbaarlijk genoeg, zul je merken dat je in plaats van een gigantisch proefschrift dat de volgende tranche van je leven overheerst, een aantal kleinere, verteerbare, onderling verbonden essays te schrijven hebt (veel beter beheersbaar als je voor elk essay de stappen 1 tot en met 7 volgt!)

Sommige mensen noemen dit tijdschema een 'schema van voltooiing'. Jij noemt het je levenslijn. Maar laat je er niet toe verleiden om er inflexibel in te worden nu je je plan hebt gemaakt. Het is van vitaal belang te verwachten dat je schema wordt aangepast als je project verandert, dus bind jezelf er niet religieus aan vast. Maar aan de andere kant, laat het niet uit het zicht verdwijnen - blijf het bijwerken en onderhouden, laat het nooit uit het zicht verdwijnen en je wereld ziet er al rooskleurig uit.

Ik denk dat we nu officieel maatjes zijn, en dus kun je me vertrouwen als ik je zeg - hou je aan het plan en het proefschrift zorgt voor zichzelf.

Stop nu met rommelen op het internet en ga aan het werk!

Mark Johnstone schrijft namens Postgrad Solutions. Postgrad verstrekt informatie aan studenten die in het Verenigd Koninkrijk willen studeren,waaronder artikelen over het plannen van een proefschrift .

Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!