Projectmanagement en de buitenaardse ontmoeting door Peter Taylor

Ik vermoed dat jullie allemaal dit verhaal kennen: Zes blinde mannen werd gevraagd te bepalen hoe een olifant eruit zag door verschillende delen van het lichaam van de olifant te voelen.

De blinde man die een been voelt zegt dat de olifant als een pilaar is; degene die de staart voelt zegt dat de olifant als een touw is; degene die de slurf voelt zegt dat de olifant als een boomtak is; degene die het oor voelt zegt dat de olifant als een handwaaier is; degene die de buik voelt zegt dat de olifant als een muur is; en degene die de slagtand voelt zegt dat de olifant als een stevige pijp is.

Een wijze man legt hen uit: "Jullie hebben allemaal gelijk. De reden dat ieder van jullie het anders vertelt, is dat ieder van jullie een ander deel van de olifant heeft aangeraakt. Dus eigenlijk heeft de olifant alle kenmerken die jullie genoemd hebben".

Dit is een goed verhaal dat laat zien dat om iets uit te leggen en te begrijpen dat complex is, het volledige plaatje nodig is. Elk van de blinden had gelijk, maar samen hadden ze het grotere begrip.

Via een aantal LinkedIn discussies stelde ik de volgende vraag:

'We kennen allemaal de definitietermen voor projectmanagement, maar, om buitenstaanders te laten begrijpen wat we doen, hoe zou je projectmanagement eenvoudig omschrijven aan iemand die geen idee heeft wat het is.'

Nu kan het aan mij liggen - maar ik ben er vrij zeker van dat het niet zo is - mensen buiten projectmanagement snappen projectmanagement niet. Mijn familie heeft geen idee wat ik echt doe en hier is een test, vraag elke projectmanager die je kent om één simpele vraag te beantwoorden. Ze moeten snel antwoorden, geen bedenktijd; gewoon antwoorden! OK. Kijk hen in de ogen en vraag hen "wat doet een projectmanager?" - ik wed dat de helft iets zal mompelen in de trant van "ze beheren projecten ...".

Niet erg behulpzaam.

Dus terug naar de 'buitenaardse ontmoeting' en ik vind dat we een paar dingen uit de weg moeten ruimen. Natuurlijk reageerden mensen zoals verwacht met opmerkingen variërend van "Als een buitenaards wezen hier vanuit de ruimte is gearriveerd dan weten ze waarschijnlijk meer van projectmanagement dan wij" - een terecht punt - tot een opmerking geschreven in 'Klingon' (en dank aan een andere inzender die mij een vertaling stuurde) - en natuurlijk de klassieke 'Ik dacht dat projectmanagers buitenaardse wezens waren' - heel goed en 'nee' maar de sponsors zouden dat best kunnen zijn.

Dus hier zijn enkele van de goede suggesties samen met enkele van mijn opmerkingen (en ik dank natuurlijk iedereen die ideeën heeft ingediend):

Ervoor zorgen dat het niet meer kost en langer duurt dan gepland om iets te doen en tegelijkertijd anticiperen op ongunstige omstandigheden of obstakels die je ervan kunnen weerhouden je doelen te bereiken en plannen hoe je die kunt overwinnen als ze zich voordoen. Mensen coördineren om de verschillende activiteiten uit te voeren en ervoor zorgen dat het einddoel wordt bereikt. Als ik het zo eenvoudig uitleg, kijken de mensen me aan alsof ze zeggen: "Dat klinkt niet zo moeilijk, dat kan toch iedereen?

[Les: Dingen op een eenvoudige manier beschrijven kan ervoor zorgen dat het eenvoudig lijkt om te doen].

Een manier om de pijn te verminderen.

[Dit laat ons klinken als een hoofdpijnpil].

'Project Management houdt in: denken alvorens te handelen, goede keuzes maken op basis van goede kennis, iedereen op de hoogte houden die geïnformeerd moet worden en de noodzaak om een klus goed te klaren in balans brengen met de grenzen van onze portemonnee.'

[Mooi gezegd]

'Als ze hier zijn, moeten we hen dan niet de vraag stellen? Geen belediging voor het team van NASA, maar we moeten leren van de marktleiders.

[Waarschuwde je voor dit soort reacties, maar ik hou van het marktleider concept]

Iets nieuws en spannends gedaan krijgen met een groep mensen!

[Zoet en vanuit een andere hoek bekeken]

De ware definitie van een project, volgens de moderne acceptatie, is een enorme onderneming, te groot om beheerd te worden, en daarom waarschijnlijk genoeg om op niets uit te lopen.

[Een beetje negatief misschien, maar ik hoor de pijn]

"Terwijl we door het continuüm van ruimte en tijd reizen, is projectmanagement het universele instrument dat onze reizen langs de kortste route door de ruimte mogelijk maakt, over de kortste tijdsduur en met gebruikmaking van het kleinst mogelijke aantal gekwalificeerde koolstofeenheden.

[Ik hou van de agile stijl hier en er werden veel op "reizen" gebaseerde verklaringen voorgesteld].
'Het is de moeite waard om de vreemdelingen erop te wijzen dat projectmanagement ook het vermogen vereist om wonderen te verrichten, en dat projectmanagers eigenlijk wonderdoeners zijn. Net als Jezus, die miljoenen mensen voedde met twee vissen en vijf broden, moeten ook wij op wonderbaarlijke wijze onrealistische verwachtingen waarmaken binnen onrealistische termijnen en met een beperkt budget. Dat vereist een heel speciale vaardigheid, die projectmanagers tot heel speciale wezens maakt.

[Ik ga mee met het voorstel dat wij bijzondere wezens zijn, maar ben niet helemaal zeker van de bovennatuurlijke vaardigheden - ik hoor meer pijn].

"Een recursieve wetenschappelijke kunst gericht op het bereiken van de doelen die aan het begin zijn gesteld en die moeten worden bereikt binnen de grenzen van inherent toegepaste of bestaande beperkingen. Natuurlijk zou dit gevolgd moeten worden met de legitieme uitleg...

[Boven mijn hoofd zeker]

"Project Management is een Werkwoord, geen Naamwoord.

[Een goede gedachte, enigszins off topic maar ik hou er wel van].

En zo gingen ze verder (iedereen weer bedankt) - een mengeling van wanhoop, humor en diep nadenken.

Dus waarom is het zo moeilijk?

We zitten hier met een vreemdeling (of vriend of familielid of buur) en we hebben 5 minuten om te vertellen wat we doen. Dat moet toch eenvoudig zijn?

Albert Einstein zei: "Als je iets niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg".

Echt? Ik denk dat wij projectmanagement vrij goed kennen en we hebben zeker genoeg documentatie over dit onderwerp om ons te helpen en we doen het al een hele tijd.

Leonardo da Vinci verklaarde: "Eenvoud is de ultieme verfijning.

Dus wij zijn nu ook allemaal ongenuanceerd? Absoluut niet. Het voelt alsof ik een reis ben begonnen, maar hiermee nog geen bestemming heb bereikt. Als u wilt, zijn de LinkedIn-discussies er nog steeds, dus misschien kunt u uw gedachten toevoegen en meer zien van wat andere PM'ers hebben aangeboden.

In een laatste wanhopige poging om iets nuttigs te vinden ter afsluiting van dit artikel heb ik de online antwoorddienst 36663 ge-sms't, die zichzelf heeft uitgeroepen tot 'UK's most accurate text question and answer service, knows pretty much everything'. Na 5 minuten kreeg ik dit antwoord:

'Projectmanagement is de planning, uitvoering en afronding van projecten. Het omvat het vaststellen van de benodigde middelen en het controleren van de kwaliteit.

Ik zei dit tegen de alien die in de kamer van mijn tienerzoon woont en meestal op de X-box speelt, en hij zei alleen maar 'Wat?'.

Leven!


******

Peter Taylor is een dynamische en commercieel scherpzinnige professional die opmerkelijk succes heeft geboekt in Project Management.

Zijn achtergrond is in project management in drie grote business gebieden gedurende de laatste 26 jaar, MRP/ERP systemen met verschillende software huizen en culminerend in zijn huidige rol met Infor, Business Intelligence (BI) met Cognos, en product lifecycle management (PLM) met Siemens. Hij heeft de afgelopen 7 jaar PMO's geleid en projectmanagers ontwikkeld en richt zich nu op de ontwikkeling van projectgebaseerde diensten bij Infor.

Hij is ook een volleerd communicator en leider en is een professionele spreker en de auteur van 'The Lazy Project Manager' (Infinite Ideas) en 'Leading Successful PMOs' (Gower).

Meer informatie is te vinden op www.thelazyprojectmanager.com - en via zijn gratis podcasts in iTunes.

Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!