Planning van je proefschrift Deel 5: "Proefschriftmethoden" door Roy Horn

Een methode kiezen om je proefschriftgebied te onderzoeken is spannend, boeiend en leuk. Het lijkt alsof je eindelijk vooruitgang boekt. In deze euforie van motivatie kunnen de noodzakelijke kritische elementen vergeten worden.

De methodologische paragraaf
Het is belangrijk om in je proefschrift een onderdeel te schrijven over methodologie. Methodologie kan worden beschouwd als een georganiseerde kritische discussie over de beginselen en methoden van een onderwerp. Principes kunnen worden beschouwd als de onderliggende filosofie van het onderzoek. Methoden en praktijken van een vakgebied moeten worden besproken, bekritiseerd en geëvalueerd. Alle dissertaties moeten een sectie bevatten waarin deze onderliggende filosofische principes worden uiteengezet en waarin een kritische discussie over geschikte methoden wordt ontwikkeld.

Kwantitatief of kwalitatief
Zodra je aan deze discussie begint, moet je de meest fundamentele beslissing nemen: wordt je onderzoek kwantitatief of kwalitatief? In grote lijnen is dat onderscheid vaak al snel vervaagd. Als je gegevens verzamelt over hoeveel dingen of hoe vaak dingen voorkomen in een deelnemersgroep, doe je een kwantitatief proefschrift. Verzamel je minder gestructureerde meningen, gedachten of gedragingen om de betekenis ervan te begrijpen, dan voer je een kwalitatief proefschrift uit.

Veel, heel veel proefschriften worden elk jaar uitgevoerd met behulp van kwantitatieve onderzoeksmethoden. Als je op Twitter zoekt met het woord proefschrift, vind je al snel vele voorbeelden van online enquêtes. Het loont de moeite om aan enkele daarvan deel te nemen om inzicht te krijgen in de aanpak en hoe ze gestructureerd kunnen worden.

SNAP en Survey Monkey bieden gratis software en hosten je enquête. Er zijn er nog veel meer! Vergeet niet dat u het publiek dat uw enquête invult beter kunt bereiken met een enquête op papier. Online enquêtes hebben echter het voordeel dat de gegevens door de deelnemer worden ingevoerd en de analyse door de software wordt gedaan. Als u een uitgebreidere analyse nodig hebt, kunt u de gegevens exporteren naar SPSS (enquête analyse software) of een spreadsheet.

Interviews worden over het algemeen geclassificeerd als een kwalitatieve methode om gegevens te verzamelen. Een interview vertoont meestal de volgende kenmerken:

  • Het is verkennend van aard.
  • Het gebruikt natuurlijke, bestaande omgevingen en contexten.
  • Het is geïnteresseerd in betekenissen, percepties, inzichten.
  • Het onderzoek richt zich vaak op processen, niet op resultaten.
  • Het gebruikt inductie voor de analyse van gegevens.
  • Het produceert eerder specifieke dan algemene gegevens.
  • Onderzoeksbevindingen zijn specifiek voor de context.

Er zijn vele variaties en combinaties van methoden beschikbaar die unieke benaderingen van proefschriftonderzoek kunnen creëren. Voor meer details over methoden en methodologie, zie mijn boek Researching and Writing Dissertations (2009), Roy Horn, CIPD: Londen, blz. 107:140.

Ethiek
Alle dissertaties moeten de kwestie van de ethiek behandelen. Het is belangrijk om de regels van uw universiteit te raadplegen met betrekking tot de ethische normen voor het uitvoeren van onderzoek. Deze zullen uniek zijn voor de instelling, maar er moet rekening worden gehouden met enkele algemene gebieden.

Het belangrijkste doel van de ethische normen en de kwesties die hier worden belicht, is dat uw onderzoek GEEN SCHADE mag berokkenen! Het verdient de voorkeur dat uw onderzoek iets goeds doet. In het hoofdstuk over de methodologie moeten de details en argumenten van een ethisch argument voor uw onderzoek worden uiteengezet. Het moet het potentiële goede tegen het mogelijke kwade afwegen. Er zijn speciale regels voor het uitvoeren van onderzoek met kinderen of mensen die geen geïnformeerde toestemming kunnen geven - als uw onderzoek een van deze groepen betreft, moet u dit volledig met uw supervisor bespreken.

U moet de geïnformeerde toestemming krijgen van elke deelnemer aan het onderzoek. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet duidelijke informatie geven en elke deelnemer het recht geven om weg te lopen! Potentiële deelnemers hebben recht op een duidelijk inzicht in het onderzoek.

Er worden vaak informatiebladen voor onderzoek gebruikt waarin dit wordt uiteengezet:

  • de titel van het onderzoek
  • het doel van de studie
  • waarom de deelnemer voor het onderzoek is geselecteerd
  • een beschrijving van de procedures, het doel, de benodigde tijd en de wijze waarop de deelnemers bij het onderzoek worden betrokken
  • een opgave van de te verwachten ongemakken
  • de mogelijke risico's voor de deelnemers en bijzonderheden over eventuele ondersteuningsmechanismen
  • de mogelijke voordelen voor de deelnemers en de samenleving
  • details over eventuele betalingen, prijstrekkingen en feedback van het onderzoek
  • hoe de vertrouwelijkheid, anonimiteit en privacy worden gewaarborgd
  • het recht van deelnemers om deelname te weigeren of zich te allen tijde om welke reden dan ook terug te trekken
  • contactgegevens van de universitaire ethische groep en de onderzoeker
  • details over de verzorging, het gebruik en de opslag van de in het kader van de studie verzamelde gegevens
  • de handtekening van de onderzoeker en de deelnemer.

Zoals u ziet moet ethiek niet lichtvaardig worden opgevat, maar deze aspecten kunnen gemakkelijk worden afgedekt door een duidelijk onderzoeksinformatieblad en door voor elke persoon een handtekening van toestemming te verkrijgen.

Gebruik tot slot Tom's Planner om het tijdschema van het proefschrift uit te werken. Tom's Planner is snel en gemakkelijk te leren en te gebruiken en zal cruciaal zijn voor het succes van je proefschrift. Het uitvoeren van de gegevensverzameling spreidt zich vaak uit over een lange periode, dus het loont de moeite om de verschillende stappen te plannen met behulp van Tom's Planner. Zie de link voor een voorbeeld van de opzet van Tom's Planner met de methodologische acties gemarkeerd.


In de laatste blog zal ik bekijken hoe je de verzamelde gegevens kunt analyseren.

Neem een voorsprong op je proefschrift door dit template te gebruiken , en begin nu met plannen! Deze planning zal je veel tijd en energie besparen.

***
Roy Horn is academicus aan de Buckinghamshire New University in het Verenigd Koninkrijk en begeleidt dissertatiestudenten. Hij heeft twee boeken geschreven, één over proefschriften en één over vaardigheden.


Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!