Happy Project Management door Peter Taylor

Hoeveel projectmanagers zijn er nodig om een lamp te vervangen? Een betere vraag is misschien "hoeveel projectmanagers zijn er nodig om een goed project te hebben?". Ik denk alleen die ene, als ze een echt gevoel voor humor hebben en waardering voor de waarde van 'plezier' in een projectteam.

Richard Branson van de Virgin Group zei: "Heb plezier, dan volgt succes. Als je geen plezier hebt, doe je het verkeerd. Als je het gevoel hebt dat 's ochtends opstaan om aan je bedrijf te werken een karwei is, dan is het tijd om iets anders te proberen. Als je het naar je zin hebt, is de kans veel groter dat er een positieve, innovatieve sfeer ontstaat... Met een glimlach en een grapje kom je een heel eind, dus wees er snel bij om de lichtere kant van het leven te zien.

En plezier is er zeker in de wereld van het projectmanagement. Toen ik aan al mijn sociale contacten vroeg om bijdragen voor mijn nieuwe boek over projectplezier: 'Auteur zoekt verhalen en ervaringen van de lichtere kant van projectmanagement' kreeg ik via Twitter dit antwoord van @PMOPlanet 'Ik ben bang dat ik met mijn taille aan de zwaardere kant van projectmanagement zit, in tegenstelling tot de lichtere kant'.

In mijn eerste boek 'The Lazy Project Manager' wijdde ik een hoofdstuk aan 'Having Fun' (misschien een van de eerste projectmanagementboeken die dat deed?) en stelde: "You have to laugh; well I think you have to laugh.

Zonder een beetje plezier in elk project kan de projectwereld een donkere en deprimerende plaats zijn. Het opzetten van een professionele maar leuke structuur voor je project kan echt nuttig zijn voor wanneer de problemen beginnen op te duiken om je plan van perfectie uit te dagen. En problemen zullen zich onvermijdelijk voordoen".

En ik weet, omdat ik over de hele wereld heb gereisd en op vele conferenties en congressen heb gepresenteerd, dat de humor die ik in mijn keynote presentaties stop, ze populair en plezierig maakt, en dat daardoor de boodschap bij het publiek overkomt. Er is niets erger dan 60 minuten van op feiten gebaseerde details die worden gepresenteerd in een monotone stem zonder het minste sprankje van een glimlach.

Er is een algemeen gedeelde wijsheid die stelt dat "er meer spieren nodig zijn om te fronsen dan om te glimlachen"? Dat is onzin. Je hoort een heel scala aan gebruikte spieren, maar de waarheid is dat er medisch gezien geen balans is voor of tegen de "glimlach", maar wat een universele waarheid is, werd bewezen in een Zweeds onderzoek in 2002, dat bevestigde wat we al wisten, namelijk dat mensen in natura reageren op de gezichtsuitdrukkingen die ze tegenkomen. Als het een frons was dan werd een frons teruggekaatst, als het een glimlach was dan was het een glimlach die automatisch werd teruggekaatst. Toen de proefpersonen werd gevraagd te reageren op een glimlach met een frons, of een frons met een glimlach, hadden ze het moeilijk. Het is dus niet gemakkelijker om een blij gezicht te zijn dan een chagrijnig gezicht, maar een blij gezicht veroorzaakte over het algemeen een heleboel andere blije gezichten.

En wat maken blije gezichten? Nou, een heleboel dingen lijkt het. Gelukkige, positieve mensen leven blijkbaar langer: Een aantal studies hebben aangetoond dat gelukkige mensen langer leven. Eén studie onderzocht een groep nonnen die een korte biografische schets schreven voor ze hun geloften aflegden. Op 85-jarige leeftijd leefde 90% van de nonnen met een 'vrolijke' biografie nog, tegen 54% van de minst 'vrolijke'. Wees dus positief en je haalt misschien het einde van dat nooit eindigende project.

Gelukkige, positieve mensen hebben de 'bounce back' factor: Geluk en een houding van optimisme lijken hand in hand te gaan. Optimistische mensen zien slechte dingen als slechts tijdelijk en goede dingen als meestal blijvend. Hun positieve verwachting helpt hen sneller kansen te zien en te benutten en tegenslagen gemakkelijker te overwinnen. Wees dus positief en je kunt omgaan met al die [voeg hier een scheldwoord naar keuze in] die jouw kant opkomen op de projecten uit de hel.

Gelukkige, positieve mensen zijn betere teamleden: Er is ook een sterk verband tussen je goed voelen en goed doen. Studies hebben aangetoond dat gelukkige mensen meer bereid zijn anderen te helpen, dus gelukkige mensen maken de wereld beter. Wees dus positief en uw projectteamleden zullen er beter van worden.

Gelukkige, positieve mensen voelen zich behoorlijk goed: Laten we eerlijk zijn, we krijgen allemaal een goed gevoel als we ons positief en opgewekt voelen, dat werkt toch aanstekelijk? Hoe beter we ons voelen, hoe meer we bereiken en met anderen omgaan, en als direct gevolg daarvan voelen we ons nog positiever. Als we werk kiezen dat we graag doen en dat zinvol voor ons is, en dat ook uitdagend is, kan dat die piekmomenten van plezier genereren. Wees dus positief en geniet van het door jou gekozen vak van projectmanagement.

En, zoals ik zeg in "The Lazy Project Manager", het juiste soort "leuke" projectomgeving kan ook goed voor je zijn: "Als je het goed doet, heb je de aanvaardbare parameters voor plezier in je project vastgesteld, zowel qua inhoud als qua omvang, en heb je die geest bij je projectteam opgewekt tot het punt dat ze op een dag, als jij degene bent die op een laag pitje staat, naar boven zullen komen en je zullen doen glimlachen. Wees gelukkig - Heb plezier!


******* Peter Taylor is een dynamische en commercieel scherpzinnige professional die opmerkelijke successen heeft geboekt in het bedrijfsleven. Zijn achtergrond is projectmanagement en marketing in drie grote bedrijfssectoren gedurende de laatste 28 jaar en met de laatste 8 jaar het opbouwen en leiden van PMO's. Hij is een volleerd communicator, professioneel spreker, workshoptrainer en PM/PMO-consultant. Peter is de auteur van 'The Lazy Project Manager', The Lazy Winner' en 'The Lazy Project Manager and the Project from Hell' (Infinite Ideas), evenals 'Leading Successful PMOs' (Gower). Meer informatie is te vinden op www.thelazyprojectmanager.com en via zijn gratis podcasts in iTunes.

Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!