Green Bean PM door Peter Taylor

Hoe moeten nieuwe projectmanagers leren van de 'oude bonen'?

Toen mijn kinderen jong waren, speelden ze graag een bepaald spel op de jaarlijkse verjaardagsfeestjes. Dit spel bestond uit 'Beans' - alle kinderen stonden klaar en wachtten op instructies, waarna de kreet 'Beans' klonk en het spel begon.

'Runner beans' als oproep zou betekenen dat iedereen ter plekke moest rennen. 'Springbonen' betekende natuurlijk veel op en neer springen op één plek. Franse bonen' betekende een koor van 'Ooh la la's' en armzwaaien op een chique Franse manier. En 'Gebakken bonen' betekende ... nou ja, u kent de kinderen wel, dus ik weet zeker dat u daar zelf wel uitkomt.

Het behoeft geen betoog dat dit het spel was waar ze het meest van hielden. Aan het eind klonk dan een laatste oproep: "Mensenbonen" en de kinderen waren weer normale mensen (of toch weer kinderen, dus nog meer lawaai, gedans en algemene opwinding).

In mijn nieuwe bedrijf hoor ik veel over 'Groene bonen' en de uitdaging om rauw talent in de organisatie op te nemen en te ontwikkelen. Dus als de roep om 'Green beans' voor projectmanagers klinkt, wat betekent dat dan?

Ik denk dat de sleutel tot een succesvolle introductie van de 'Projectbonen' onder andere zal zijn: Hen een veilige plek geven om te beginnen. Projecten zijn, door hun aard, lastige beesten, en om een "nieuweling" de praktische vaardigheden van projectmanagement te leren, moeten we ervoor zorgen dat ze op een gecontroleerde manier de PM-wereld binnenkomen.

Hopelijk is het al lang verleden tijd dat je een nieuw project te leiden krijgt en te horen krijgt dat je "aan de slag moet" (zoals bij mij toen ik PM werd). In plaats daarvan moeten we de "groene bonen" de kans geven de projectrealiteit te ervaren door een kleine rol op zich te nemen in het project van een andere projectmanager, en te kijken, te leren en op een kleine manier betrokken te raken. Bovendien, als er projectevaluaties, gezondheidscontroles en retrospectieven plaatsvinden (en ik hoop echt dat die er zijn) dan is dit nog een geweldige ervaring voor de jongeren om te zien en te leren.Een andere veilige(re) omgeving zouden interne projecten kunnen zijn - in plaats van externe, klantgerichte projecten.

De sleutel is om van de leeromgeving een veilige omgeving te maken. Geef ze een vriendelijke werkplek Waar moeten ze werken en rapporteren als ze voor het eerst beginnen? Laat ze niet in de kou staan, zonder collega's en projectprofessionals om hen heen.

Als je een projectpraktijk hebt, is dit de plek om die 'bonen' te koesteren. Maak het ze gemakkelijk om de vragen te stellen die ze zullen moeten stellen en maak het ze gemakkelijk om ervaren projectmanagers in actie te zien. We weten allemaal dat er een wereld van verschil is tussen theorie en praktijk, dus geef ze de steun die ze nodig hebben om de theorie achter zich te laten.

De sleutel is om het hen gemakkelijk te maken om alles te weten te komen wat ze zullen moeten weten. Geef ze een helpende hand Benoem een mentor van buiten in projectmanagementland die er is om van tijd tot tijd naar hen te luisteren en hen zachtjes in de juiste richting te wijzen wanneer zij hulp nodig hebben - zo iemand zal van onschatbare waarde zijn voor de "bonen" in de begindagen van het projectmanagement.

Moedig hen aan de moeite te nemen om buiten uw organisatie te kijken en contact te leggen met een aantal werkelijk fantastische projectmanagers en deskundigen op het www. Er is een enorme hoeveelheid advies en begeleiding via lokale projectmanagementgroepen, via conferenties en bijeenkomsten, via online discussies en blogs, en nog veel meer. (Misschien hebben de 'groenen' op dit gebied wel de overhand op ons 'groenen', omdat al deze sociale connectiviteit voor hen een tweede natuur is). Het komt erop aan het best mogelijke netwerk voor nu en de toekomst op te bouwen en het verstandig te gebruiken.

Een laatste gedachte En een laatste woord voor de 'Groene bonen' zelf. Wees altijd enthousiast. Geloof me; projectmanagement is een geweldige plek om nu te zijn, en je zult jezelf waarschijnlijk niet kunnen weerhouden van een glimlach. Dus als de roep om 'Projectbonen' klinkt, doe dan mee met al dat lawaai en die opwinding, samen met alle andere 'Projectbonen' (we zullen schreeuwen en dansen zo goed als onze 'oude bonen'-benen ons toelaten). Ik wou dat ik weer helemaal groen was.


****

Peter Taylor is een dynamische en commercieel scherpzinnige professional die opmerkelijk succes heeft geboekt in Project Management.

Zijn achtergrond is in project management over drie grote bedrijfsgebieden gedurende de laatste 26 jaar, MRP/ERP systemen met verschillende software huizen en culminerend in zijn huidige rol met Infor, Business Intelligence (BI) met Cognos, en product lifecycle management (PLM) met Siemens. Hij heeft de afgelopen 7 jaar PMO's geleid en projectmanagers ontwikkeld en richt zich nu op de ontwikkeling van projectgebaseerde diensten bij Infor.
Hij is ook een volleerd communicator en leider en is een professionele spreker en de auteur van 'The Lazy Project Manager' (Infinite Ideas) en 'Leading Successful PMOs' (Gower).
Meer informatie is te vinden op www.thelazyprojectmanager.com - en via zijn gratis podcasts in iTunes.

Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!