Gastblog: 'Projecten gaan over mensen: Je emotionele intelligentie gebruiken

U bent een Project Manager. U beseft het misschien niet, en u hebt misschien een andere titel op uw visitekaartje gegraveerd, maar geloof me, u bent het. Stel je een zaterdagochtend voor.

Verfkwast in de hand, de schoonfamilie arriveert morgen, en u bent boos omdat u zich realiseert dat er niet genoeg verf is om de logeerkamer af te maken. Uw echtgenoot staat klaar met de goedbedoelde raad: "Val niet van die ladder!"


Op dit moment ben je een Project Manager, geloof me.

Bovendien kan ik voorspellen dat de uitkomst van dit project grotendeels is gebaseerd op het volgende wat je doet. Het gaat er niet om of je van die ladder valt, of dat je meer verf op maat krijgt. Natuurlijk moet je die dingen aanpakken... maar de echte voorspeller van hoe je dag zal verlopen is wat je vervolgens tegen je echtgenoot zegt:

Scenario #1.

Jij: "Duh! Bedankt Einstein. Het was niet bij me opgekomen dat ik niet van de ladder moestvallen ."

Echtgenoot: "Ik probeer alleen maar te helpen. Het is duidelijk dat je het allemaal doorhebt, genie, dus ik ga je uit de weg en ga naar het winkelcentrum voor gastendoekjes.

Jij: "Gastendoekjes? Ik denk dat we die kunnen ophangen om de muur te bedekken waar de verf uitloopt."

Echtgenoot: "Nou, jammer dat het winkelcentrum in de tegenovergestelde richting van de verfwinkel ligt. Tot straks."

Jij: (mopperend) "Moet ik hier alles zelf doen?" (als de losse sport van de ladder het begeeft, en je op de grond valt.)

Je hoeft niet verder te gaan. Het staat al vast dat deze kamer vandaag niet wordt afgemaakt. De verf is op, je enkel is verstuikt, je ladder is gebroken en je bent alleen thuis. Maar dat is niet wat het heeft gedood. Het ging mis bij "Duh."

Er is een fundamentele waarheid over projectmanagement, of het nu gaat om het schilderen van een kamer of het lanceren van een nieuw product. Projecten gaan over mensen. We zijn geneigd ons te verliezen in instrumenten en methodologie, terwijl we die eigenlijk zo eenvoudig mogelijk moeten houden en in plaats daarvan onze energie moeten richten op de mensen.

Emotionele intelligentie' is op de meeste werkplekken een modewoord dat grotendeels verkeerd wordt begrepen. Het wordt vaak afgeschreven als gevoelig gedoe dat niet van toepassing is op de werkplek. In het verleden werden emotioneel bewustzijn en emotionele expressie beschouwd als risico's op de werkplek. De nieuwe realiteit is echter dat steeds meer mensen zich realiseren dat emoties cruciaal zijn voor elke interactie, vooral op de werkplek.

Emotionele Intelligentie wordt gedefinieerd als "uw vermogen om emoties te herkennen en te begrijpen, en uw vaardigheid om dit bewustzijn te gebruiken om uzelf en uw relaties met anderen te beheren". (Drs. Travis Bradbury en Jean Graves, auteurs van Emotionele Intelligentie 2.0.) Zoals gepopulariseerd door Dr. Daniel Goleman, zijn er vier kernvaardigheden die Emotionele intelligentie - of "EQ" zoals het wordt genoemd - definiëren.

  1. Zelfbewustzijn: het vermogen om je emoties in real-time te herkennen en je algemene neigingen te begrijpen voor hoe je reageert op emotionele triggers.
  2. Zelfmanagement: het bewustzijn van je emoties gebruiken om je reacties te kiezen en je gedrag positief te sturen.
  3. Sociaal bewustzijn: het herkennen en begrijpen van de emoties en perspectieven van anderen.
  4. Relatiebeheer: het bewustzijn van uw emoties en die van anderen gebruiken om interacties succesvol te beheren.

Laten we dit eens toepassen op ons schilderijenscenario. In termen van zelfbewustzijn werd je zand in de ogen gestrooid door je boze frustratie toen je ontdekte dat er niet genoeg verf was. Die emotionele trigger bracht u in een staat van ergernis, waardoor uw zelfmanagement in een spiraal terechtkwam in uw koele reactie op de suggestie van voorzichtigheid van uw echtgenoot. In deze toestand werd uw sociaal bewustzijn aangetast omdat uw echtgenoot defensief reageerde en zich uit de situatie terugtrok. En wat betreft relatiebeheer, wel, u zit alleen op de grond met een verstuikte enkel... dus dat gaat duidelijk niet zo goed.

Dus laten wehet scenario opnieuw spelen met wat E.Q. erbij.

Scenario #2. (als echtgenoot voorstelt om niet van de ladder te vallen)

JIJ: (haalt diep adem en beseft dat echtgenoot waarschijnlijk probeert behulpzaam te zijn en jij gewoon boos bent over de verf...) Bedankt, schat. Ik zal voorzichtig zijn.

Echtgenoot: Nee, ik bedoel, kijk uit voor die derde sport op de ladder. Het lijkt los te zitten vanuit deze hoek.

Oh wow, bedankt, het was me niet eens opgevallen. Verdorie, ik heb net ontdekt dat de verf op is, dus ik haal een nieuwe ladder als ik naar de verfwinkel ga. Nu maak ik me zorgen of ik dit vandaag wel af krijg.

Echtgenoot: Ja, ik ook. Wat als ik naar de verfwinkel ga terwijl jij de ramen afplakt? Op die manier heb je geen stilstand.

Bedankt, schat. Je bent de BESTE! (grote smooch)

Er is een goede kans dat deze kamer vandaag geschilderd wordt, dankzij jouw Emotionele Intelligentie. Je had de tegenwoordigheid van geest om de bron van je woede te identificeren en je reactie op je echtgenoot te filteren. Daardoor kreeg je waardevolle informatie over de kapotte ladder en betrok je je echtgenoot bij het oplossen van het probleem. Teamwork zal deze dag redden, en niet te vergeten uw enkel.

Voor "echte" Project Managers is het niet anders. Er zijn talloze mogelijkheden om onze interacties met anderen te beheren en te filteren om vertrouwen en verstandhouding te bevorderen. Dit zijn vaak de bepalende momenten van een project, en net als bij het schilderij kunnen we de uitkomst voorspellen op basis van het succes van deze interacties. Projecten gaan echt over mensen, en Projectmanagers met een hoog EQ hebben vele malen meer kans om succesvol op te leveren. Denk er eens over na de volgende keer dat iemand in uw projectteam iets extreem vervelends, kritisch of defensiefs zegt. Hebben ze dat echt gedaan - of ben je gewoon boos over de verf?


Door Pam Stanton, De Projectfluisteraar

Sluit u aan bij onze 178,134 klanten en heb uw eerste
project planning vandaag nog live!